VROČINA, PITJE VODE IN SKRB ZA ZDRAVJE

Danes so se preko interne TV javile direktorica Doma, Bojana Mazil Šolinc, delovna terapevtka Lucija Pangerl in socialna delavka Katja Krivec.

 

Direktorica vse stanovalke, stanovalce, obiskovalce Dnevnega centra in sodelavce lepo pozdravi. Sporoči, da gradnja zunanjega dvigala poteka nemoteno, nekaj časa bo gradbišče še prisotno, vendar se stvari počasi zaključujejo. Pove, da je prejela fotografije posnete z dronom, katere bo pokazala na skupnem srečanju po nadstropjih Prvega dela Doma.

Direktorica tudi pove, da je bila včeraj na obisku na Ministrstvu za solidarno prihodnost v Ljubljani, kjer je skupaj z županom Mestne občine Celje predstavila načrte, predloge za še boljše delovanje naših storitev v skrbi za starejše. Srečanje je bilo uspešno, veseli nas da dobro sodelujemo.

 

Delovna terapevtka pa predstavi pomen pitja vode in preventivne ukrepe ob vročini in vročih dneh.

Zakorakali smo v poletje, česar smo seveda vsi neizmerno veseli. K poletju pa sodijo tudi visoke temperature in žgoče sonce.

Vemo, da je pitje vode izredno pomembno, vendar pa se nam kljub temu rado zgodi, da na pitje kar nekako pozabimo. Vsakodnevno redno pitje zadostnih količin vode bo pustilo dobre posledice na naši koži, srcu in vsesplošnem zdravju.

Ko smo dehidrirani, se zmanjša volumen krvi. Zmanjša se pretok krvi v telesu, ob tem srce kompenzira, kar se kaže kot pospešeno bitje srca in povečan krvni tlak. Ob ustrezni hidraciji lahko srce z lahkoto pošilja kri po telesu in kisik prihaja do celic. Tako lahko delajo mišice in telo bolj učinkovito. 

Ob zelo vročih dnevih si zapomnimo:


• Pijmo veliko vode, tudi če nismo žejni.
• Hladimo se z uporabo mokrih brisač ali mlačnih kopeli,
• Jejmo več manjših obrokov, najboljše hladno, lahko hrano: sadje in solate,

• Izogibajmo se gibanju na soncu v najbolj vročem delu dneva. Če moramo ven, uporabljamo zaščito pred soncem (senčnik, očala) in poiščemo senčne poti.

• S seboj vedno imejmo dovolj vode.
•  zaprimo okna, spustimo rolete,

• Nosimo svetla, ohlapna oblačila, narejena iz bombaža in lana,
• Izogibajmo se napornim aktivnostim, kot so šport in naporna domača opravila.
 

Socialna delavka se osredotoči kako pomembna je skrb za zdravje tudi z vidika duševnega področja. Omeni, da v Domu spodbujamo, cenimo in negujemo vrednote: spoštovanje, strpnost, sodelovanje in solidarnost. Te vrednote nas krepijo, omogočajo lažje in prijetnejše življenje. Med drugim je pomembno, da spoštujemo vsakega posameznika, ki s svojo različnostjo prispeva dodatek v mozaik življenja. Pomembno je spoštovanje in strpnost v skupnih prostorih ( jedilnica, skupni prostori na nadstropjih ) ter pri čakanju na dvigalo.

Ob zavedanju vsega tega je vsem skupaj lažje in izražamo večje zadovoljstvo.

 

Ob vročih dneh pa poskrbimo zase, si vzamemo čas za počitek, morda dobro knjigo in prijeten napitek.

Deli to objavo