Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni 

obeležujemo po vsej Sloveniji s

 

SPREHODOM   ZA   SPOMIN 

 Prispevali bomo k boljši ozaveščenosti in prepoznavanju demence.

 

CELJE – DEMENCI PRIJAZNO MESTO

Sprehod bo potekal

v torek,  dne 21. septembra, 2021 s pričetkom ob 10.00 uri

zbrali se bomo v Sončnem parku Doma ob Savinji in se sprehodili do Špice.

 

Zaradi lažje organizacije srečanja vas prosimo, da svojo udeležbo, potrdite na

e-mail naslov:  krepitevspomina@domobsavinji.si ali

 po telefonu: 040-227-356 (Martina Tekavc) do torka, 20.09.2021.

Organizator srečanja Center za krepitev spomina,

DOM OB SAVINJI CELJE, Jurčičeva ulica 6, 3000 Celje v sodelovanju s projektom tedni vseživljenjskega učenja.

 

Vljudno vabljeni!

 

 

 

INDEED

Predstavljamo vam novost na področju demence - evropska platforma INDEED,

ki je projekt pod vodstvom  Prof.dr. Zvezdana Pirtovška na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani.   

Ta platforma strokovnjakom na področju zdravstva in socialnega dela omogoča, da nadgradijo svoje kompetence in praktično znanje na področju oskrbe oseb z demenco, izboljšajo veščine sodelovanja ter spodbujajo mreženje in podjetniške inovacije storitev na področju demence.

 Do platforme Indeed v slovenščini dostopate na naslovu https://sl.indeed-project.eu/login . Vpis v platformo je brezplačen in ne prinaša nobenih obveznosti. 

 (potrebno se je prijaviti s svojim računom - mail in geslo, ki si ga ob prvem vstopu sami določite)

 

 

 

 

 

     Osebe z demenco v obdobju epidemije in omejitvenih ukrepov preživljajo čas doma, saj so zaprti Dnevni centri za starejše in začasno prekinjene tudi druge aktivnosti.  V kolikor oseba z demenco preživlja čas doma, moramo kot svojci vedeti, da s poplavo informacij o epidemiji po nepotrebnem ne obremenjujemo oseb z demenco. Tudi v tem času poskusimo najti nekaj pozitivnega. Osebo z demenco poskusimo čim bolj vzpodbujati, jo vključevati v različne vsakodnevne aktivnosti. 

V primeru osebe z demenco, ki živi sama doma, se pogovorimo s sosedi, da bodo tudi oni pozorni na njene izhode ter vas takoj pokličejo v primeru tavanja od doma. Poskrbimo, da osebi z demenco ne manjka nič nujnega in da ima na voljo različne možnosti za preživljanje časa.     

Spominčica, Alzheimer Slovenija je pripravila nekaj smernic (na spodnji povezavi), ki vam bodo lahko v pomoč.   

 

10 NASVETOV-doma pdf

Tavanje oseb z demenco.pdf

Kako poskrbeti za dobro  počutje oseb z demenco in njihovih svojcev pdf

 

                 

 

 

 

 

                   

 

        Skupine, namenjene osebam z demenco in njihovim svojcem se v tem obdobju ne izvajajo. 

O nadalnjih aktivnostih Centra za krepitev spomina vas bomo sproti obveščali.   

 

 

 

 

 

 

V Centru za krepitev spomina, ki deluje pod okriljem Doma ob Savinji Celje smo 18. novembra, 2019 v Narodmem domu v Celju,  organizirali predavanja za širšo javnost na temo demence.

Letošnji naslov predavanj smo poimenovali DEMENCA V OBJEMU DRUŽINE.  

Za res lepo, nadzorno in ganljivo prestavitev sta svoje znanje in izkušnje predali dve čudoviti predavateljici, ki se vsakodnevno srečujeta z osebami z demenco.

Gospa Sabina Sajtl, dipl. med. sestra, ki dela na področju psihiatričnega zdravja v skupnosti in nadzorovane obravnave v Psihiatrični bolnici Vojnik, nam je na preprost način predstavila razvoj bolezni in nam predala znanje, kako ravnati z obolelimi.  

Gospa Vidka Kuselj je z nami podelila svoja občutja ob spremljanju bolezni- Alzheimerjeve demence pri svojem možu in nam spregovorila o svojem soočanju z demenco.

Gospa Vidka je priznana mojstrica besede z globoko izpovedno močjo, kar je čutiti tudi v knjigi, ko zna preprosto, pa hkrati nazorno predstaviti vse drobne trenutke, ki se zlivajo v celoto. V svoji zgodbi zelo lepo opiše  vse stopnje te  bolezni, vse stiske bolnika, njenega moža, njene stiske in vso žalost ob zavedanju nemoči.  Zaradi izjemnega čutenja je zmogla prepoznati  pravilne pristope.   

V Centru za krepitev spomina se zavedamo, da demenca lahko potrka na vsaka vrata, na nas pa je,  da jo sprejmemo in naprej živimo skupaj z njo. Prav zato je pomembno, da lahko preko predavanj in skupin za samopomoč delimo izkušnje.

                                        

                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                    

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sprehod za spomin v Celju

 

September - svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni smo 19.9.2019 obeležili tudi v Domu ob Savinji Celje s Sprehodom za spomin, katerega  smo pričeli v Sončnem parku našega Doma in se ob čudoviti naravi, ob reki Savinji sprehodili do Špice, kjer je potekalo prijetno druženje.  S pozitivno naravnanostjo in pripravljenostjo vseh služ Doma k sodelovanju, so se pohoda udeležili tako stanovalci Doma, svojci, obiskovalci Dnevnega centra, Centra za krepitev spomina in predstavniki drugih institucij. Druženje je popestril program Glasbene šole Celje.

Slogan letošnje septemberskega pohoda  Alzheimerjeve bolezni je Spregovorimo o demenci, zato smo pohod zastavili širše in povabili tudi zunanje člane, da skupaj prispevamo k boljši ozaveščenosti in prepoznavanju demence.

Dom ob Savinji Celje kljub zaključku projekta Živeti z demenco nadaljuje z delovanjem Centra za krepitev spomina, kjer se trudimo, da informiramo, ozavestimo in opolnomočimo širšo lokalno skupnost na področju demence.   

18. novembra v Narodnem domu Celje pripravljamo predavanje DRUŽINA V OBJEMU DEMENCE. Tema je aktualna tako za starejšo populacijo, kot tudi za mlajšo, ki se sooča s starostjo in njenimi izzivi v domačem okolju. Da nam bo skupaj lažje.

 

     

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

˝Demenca! Hudo! Ampak moji mami se to ne more zgoditi. Veliko bere, hodi na predavanja tretje univerze, skrbi sama zase…Pristanek je trd- mami je dementna. Soočim se z vsemi znaki. Prevzamejo me strah, občutek nemoči in krivde.

Pomoč so mi ponudili v Domu ob Savinji. Spoznala sem, da s svojimi strahovi in občutkom nemoči nisem edina, da nisem osamljena. Sprehod za spomin, Celje, mesto prijazno demenci, me je soočil z dejstvom, da nas je veliko, da nas je vedno več in že sam pogled zadostuje, da se udeleženci razumemo. Hvala za to spoznanje.

Vsem v Domu ob Savinji  sem hvaležna za podporo, za razumevanje in optimizem. Vem, da moji mami naredijo tisto, česar sama ne znam in ne zmorem. Hvala gospe direktorici, celotnemu vodstvenemu timu doma, predvsem pa vsem, ki s predanostjo, potrpljenjem in prijaznostjo skrbijo za mojo mamo in vse druge oskrbovance. To so ljudje, na katere vsak dan pomislim s hvaležnostjo. ˝

                                                                                                                                                                                                                                    Majda Rojc