MEDNARODNI DAN OZAVEŠČANJA O NASILJU NAD STAREJŠIMI

Tokratno torkovo interno televizijsko poročanje za stanovalke in stanovalce Doma ob Savinji Celje in obiskovalce Dnevnega centra so pozdravili direktorica Bojana Mazil Šolinc, delovna terapevtka Lucija in socialna delavka Katja.

Direktorica je stanovalce povabila na druženje z dijaki Gimnazije Celje Center v sredo, 12. junija. Dijakom bo predstavila Dom, storitve, ki jih izvajamo in poudarila pomen medgeneracijskega sodelovanja in povezovanja.

Socialna delavka Katja pove, da je 15. junij Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za Mednarodni dan ozaveščanja o nasilju nad starejšimi. Njen namen je, da bi se v svetu slišal glas proti nasilju nad starejšimi.

Nasilje nad starejšimi ljudmi je resna in obsežna težava. Številke povedo svoje, pa še te so najverjetneje podcenjene, saj nasilje prijavi le eden od 24 ljudi. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se število primerov nasilja v svetovnem merilu povečuje – tudi zaradi staranja prebivalstva. Nasilje nad starejšimi se dogaja večinoma v družini, a tudi na sistemski ravni. Ima namreč različne oblike: lahko je fizično, spolno, psihično, čustveno, materialno, oblika nasilja pa je tudi zanemarjanje.

Bodimo družba, ki prepoznava nasilje, zagotavlja varno okolje starejšim, nudi znanje za ravnanje s starejšimi osebami, nudi pomoč osebam, ki skrbijo za starejše, vzgaja mlade za spoštljiv in občutljiv odnos do starejših.

Reagirajmo – ukrepajmo ob prvih znakih nasilnega vedenja!

Skupaj prepoznavajmo nasilje in iščimo rešitve za dostojno in mirno življenje vsakega posameznika. Z medsebojno pomočjo to zmoremo.

Delovna terapevtka Lucija je za zaključek povabila stanovalce na ogled gledališke predstave, ki so jo za nas pripravili zaposleni iz Vrtca Zarja.

 

Deli to objavo