ČAROBNOST MESECA JULIJA

V torek, 2.julija so se preko interne TV javile namestnica direktorice za področje zdravstvene nege Dijana Glavaš, diplomirana medicinska sestra Anja Trbežnik in vodja prehrane Hermina Lubej.

 

Dijana Glavaš vse lepo pozdravi in pove, da je v ponedeljek v Domu potekala prireditev ob dnevu Državnosti. V svojem imenu in v imenu direktorice se zahvaljuje vsem nastopajočim, tako zaposlenim kot stanovalcem, ki so pripravili res čudovito prireditev.

Praznik Državnosti pomeni varnost in svobodo, za kar se trudimo tudi v Domu. Prav tako je občutek varnosti in svobode ena največjih človekovih potreb in je osnovna človeška pravica.

Sporoči še, da v četrtek, 4.7.2024 pridejo pooblaščene osebe iz Upravne enote Celje za urejanje osebnih izkaznic. Vsi stanovalci, ki potrebujejo ureditev osebnega dokumenta, se za pomoč lahko obrnejo v socialno službo.

 

Anja Trbežnik tudi vse lepo pozdravi in predstavi mesec julij.

»Mesec julij je sedmi po vrsti. Julij poznamo v Sloveniji še pod drugim imenom in sicer mali srpan. Ime meseca je v starih časih naznanjeval začetek košnje. 

Zanj je med drugim značilno, da spada skupaj z avgustom med najbolj topla meseca v letu. Takrat imajo šolarji najdaljše počitnice in večina ljudi se v tem času rado odpravi na morje. 

Glede na to, da gre za počitniški mesec, tudi praznikov ni veliko. Med bolj znane lahko štejemo 11. julij, ko se praznuje mednarodni dan prebivalstva in pa 22. julij, ko je svetovni dan možganov

 

Julij pa je pomemben tudi za vinogradnike. Od 24. julija naprej se po vinogradih začne postavljanje klopotcev.

Mesec julij je prav tako znan kot mesec sivke. Sivka je dostikrat znana kot mati eteričnih olj. Znana je kot analgetik, antidepresiv, antiseptik, obnavlja kožo. 

V zadnjih letih je zaznati, da so poletne temperature zelo visoke, da je zrak toplotno onesnažen in da imajo vremensko občutljivi ljudje radi veliko težav. V vročih dneh je tako še posebej pomembno pitje vode in zadrževanje v senci ali hladnejših prostorih. Posebej previden je potrebno biti z uporabo klime in drugih hladilnih naprav, saj lahko nepravilna uporaba škoduje zdravju. Priporočljivo se je izogibati tudi soncu v opoldanskem času, ko je to najmočnejše. Vsekakor pa je pozne popoldneve priporočljivo izkoristiti za sprehode v naravo, kolesarjenje in druge aktivnosti. »

 

 

Hermina Lubej v imenu svoje enote prehrane pozdravi vse stanovalce in jim predstavi jedilni list v tekočem tednu. Stanovalce spodbudi k pitju napitkov, ki jih dnevno pripravijo v kuhinji ( sok, cedevita, limonada ), saj je potrebno sedaj ob vročini skrbeti za primerno hidracijo.

 

 

»Naj bodo julija vaše misli svobodne kot so svobodni galebi na odprtem morju »               

Deli to objavo