MESEC MAJ IN LEPA MISEL

V torek, 16. maja so se preko interne TV javile direktorica Bojana Mazil Šolinc, delovna terapevtka Lucija Pangerl in vodja Prvega dela Doma, Darja Ratajc.

 

Direktorica vljudno pozdravi stanovalce in stanovalke, uporabnike Dnevnega centra in vse zaposlene. Že dobro smo zakorakali v drugo polovico meseca maja, vendar nam vreme še vedno nagaja. Želimo si lepih in sončnih dni, saj z njimi pridejo tudi skupna druženja v domskem parku. V preteklem tednu smo v našem parku že imeli druženje ob dnevu zdravja. V mesnem jedru Celja so bile stojnice, kjer so se predstavile različne organizacije, društva, med drugim tudi Novi tednik in Radio Celje. Na stojnici se je predstavil tudi naš Dom in storitve, ki jih ponujamo. Izpeljan je bil tudi pohod do Špice, pohodniki pa so se vrnili nazaj v naš domski park, kjer jih je čakala pogostitev. Dijaki  Srednje zdravstvene šole in študentje Fakultete za zdravje pa so v našem parku izvajali meritve parametrov ( krvni pritisk, krvni sladkor ).Druženje je bilo sproščeno in prijetno, čutili smo povezanost.

 

V prejšnjem tednu smo zaposleni bili deležni čudovitega izobraževanja predavateljice iz Avstrije, ddr. Silvie Dirnberg Puhner. Predavateljica je strokovnjakinja na področju medosebnih odnosov. Povedala je tudi, da je naša dežela čudovita, da imamo prav čudovite kotičke. Imamo drug drugega, kljub temu pa imamo vsi svoje težave in probleme, je zelo pomembno, da jih rešujemo na iskren in spoštljiv način.

Pove še, da se veseli srečanja s stanovalci v Prvem delu Doma.

 

Vodja Prvega dela Doma vse lepo pozdravi in jim predstavi problematiko – vnetje mehurja in sečil. S takšnimi težavami se srečujemo vsi, prav tako pa naši stanovalci, zato je predlagala tudi nekaj predlogov in koristnih nasvetov, s katerimi prispevamo in k preprečevanju vnetij.

Vnetja se največkrat pojavijo pri ženskah, zaradi prirojene lege izvodila sečnice in mehurja, ki sta zelo skupaj. V starosti se medenično dno spusti in zaradi tega pogosteje prihaja do vnetij. Potrebno je piti dovolj tekočine ( voda, čaj ), skrbeti za ustrezno higieno ( po opravljeni potrebi se obrišemo od spredaj navzad ). Tisti, ki uporabljajo inkontinenčni material, predvsem pleničke se odsvetuje nošenje spodnjih hlačk, saj preveč utesnijo predel izvodil.

Če pa do vnetja že pride, se svetuje pitje brusničnega čaja in koprivnih pripravkov, Izogibati se je potrebno dražečim tekočinam ( kava, alkohol in pomaranči sok ). Ob vseh dodatnih vprašanjih in težavah se lahko stanovalci vedno obrnejo na zaposlene, v času uradne ure v ambulanti Prvega dela Doma, in sicer vsak dan od 9.30 do 10.30 ure.

 

Delovna terapevtka vse lepo pozdravi in se zahvali zaposlenim, predvsem zaposlenim Drugega dela Doma za pomoč pri transferjih stanovalcev na voziček v času vključevanja in sodelovanja pri vseslovenskem projektu Simbioza gibanja. Zahvala gre tudi vsem stanovalcem, ki so se gibalnih dogodkov udeležili, pa tudi dijakom Srednje zdravstvene šole, ki so naše stanovalce spremljali na dogodke.

Omeni tudi današnje romanje na Brezje in sporoči, da bomo prijetne duhovne misli in občutja namenili tudi stanovalcem, ki ostanejo v našem Domu.

 

Direktorica se za zaključek še enkrat vsem zahvali, vsem, ki ustvarjajo dobro počutje in vzdušje v našem Domu.

 

Deli to objavo