OBISKI V NAŠEM DOMU

Dom ob Savinji Celje je v lokalnem okolju in širše znan kot dom, ki zagotavlja kakovostne storitve in široko paleto ponudbe za starejše. V to sem se lahko prepričala tudi sama ob obisku Doma ob Savinji Celje, saj so zadovoljni stanovalci in dobra klima, ki jo začutiš že ob prihodu pokazatelj, da stanovalci v tem Domu prijetno in aktivno preživljajo svojo starost.
Navdušili so me predstavljeni koncepti dela, medgeneracijsko povezovanje, ki ga spodbuja Dom ter še posebej Center za krepitev spomina in skrb zaposlenih, da nenehno razvijajo in prilagajajo storitve in širijo ponudbo tudi za osebe z demenco.
Iskrena zahvala vodstvu in zaposlenim v domu. Stanovalcem doma in uporabnikom ostalih njegovih storitev ter svojcem pa želim, da bi dom še naprej uresničeval njihova pričakovanja.

Martina VUK
DRŽAVNA SEKRETARKA

 

 

Največkrat se predstavniki mlajše in srednje generacije zavemo pomena obstoja in delovanja domov za upokojence, ko se s to problematiko sooči kdo od naših svojcev. Kljub kroničnemu pomanjkanju sredstev za še bolj učinkovito delo teh domov, pa lahko za celjski dom - Dom ob Savinji rečem, da uspešno premaguje vse težave. Zadovoljstvo svojcev, predvsem pa uporabnikov domskih storitev, je ob obisku mogoče začutiti na vsakem koraku. Zato ne čudi, da zmogljivosti Doma ob Savinji že dolgo ne sledijo potrebam in željam potencialnih uporabnikov. Prav zato z vsemi močmi podpiram pripravo nove nacionalne strategije, s katero bi določili okvir in podlage za organizirano odzivanje na proces staranja prebivalstva in posledično demografske spremembe slovenske družbe.


Ga. Janja Sluga,

Poslanska skupina Stranke modernega centra

 

 

V četrtek, 18.5.2017 smo si z g. Jörgom Wehrle, direktorjem doma za upokojence v Rothenbergu v okolici Heidelberga, ogledali Dom ob Savinji Celje. Prijazno nas je sprejela direktorica Doma, Gospa Bojana Mazil Šolinc. Popeljala nas je po prostorih, predstavila je osnovno dejavnost in številne dodatne, bogate aktivnosti, ki jih  izvajajo.  Posebej so ponosni na projekt Živeti z demenco. V času našega obiska se je odvijala tudi slikarska kolonija, kjer smo si ogledali dober primer medgeneracijskega sodelovanja.  

Obiskali smo tudi dnevni center, vrata svojih sob so nam odprli tudi stanovalci Doma. V Domu ob Savinji Celje je čutiti močno povezanost stanovalcev in zaposlenih ter domačnost bivanja s posebno skrbnostjo za stanovalce. Bili smo navdušeni nad predstavitvijo in vsem videnim, za kar se zahvaljujemo gospe direktorici.

  

Katja Pogelšek Žilavec

Ravnateljica Srednje zdravstvene šole Celje

 

 

Spoštovana ga. Bojana Mazil Šolinc,

zahvaljujem se Vam za povabilo v Dom ob Savinji. Zelo me je veselilo! Ne samo spoznati Vas, ampak tudi pogovoriti se o vaših programih za vaše stanovalce ter si ob tem ogledati vaš izjemno dobro, s subtilno človečnostjo organiziran 'dom'.

Dom ob Savinji je resnično lepo urejen. Že zunanji vtis kaže skrb, ki jo posvečate svojim stanovalcem. Opazil sem, da razvijate resnično sodoben model ravnanja z osebami z demenco in njihovimi svojci, tako v domu kot v okolici. Prav tako razveseljuje dejstvo, da ste v neposrednem stiku z Ministrstvom oziroma s predstavnico gospo Janjo Romih, ki sodeluje z domom in dobre izkušnje prenaša na ostale domove.

Hkrati naj omenim, da sem vesel udeležbe na bilateralni konferenci Slovenija-Norveška z naslovom »RAZVOJ STORITEV V SKUPNOSTI ZA OBVLADOVANJE DEMENCE 2014-2020«, ki se je odvijala v Celju v sredo 31. maja 2017 in četrtek 1. junija 2017 v so-organizaciji vas in vaših sodelavcev. Moje globoko spoštovanje za organizacijo. Res zelo profesionalno!

Ne samo, da sem na tej konferenci lahko predstavil del svojega raziskovalnega dela o ne farmakoloških intervencijah za preprečitev in upočasnitev Alzheimerjeve demence, še posebej me veseli, da sem imel čast prisostvovati predstavitvam delom ostalih slovenskih strokovnjakov tako od Dr. Pirtovška kot do Dr. Mali ter ostalih, kakor tudi predstavitvi norveških kolegov. Slišati, na kakšen način pomagajo osebam z demenco in njihovim družinam na Norveškem. Poleg tega mi je ta konferenca omogočila vzpostavitev kontaktov s slovenskimi strokovnjaki, ki se ukvarjajo s problematiko demence v Sloveniji. Cenim stik s tistimi na terenu, kakor tudi s tistimi, ki oblikujejo nacionalno politiko glede te zahtevne problematike in katerih naloga je vse prej kot lahka. Pri tem štejem, da je stik, s tako ali drugače 'prizadetimi', še kako dragocen in uporaben pri nadaljnjih raziskavah.

Iskrena hvala za vaš čas, za priložnost predstaviti svoje mnenje in za vse dejavnosti, ki jih organizirate in posvečate za dobrobit ljudi, ki si sami več ne morejo sami pomagati ali pa so na robu med tu in tam.

Še enkrat moj poklon in hvala za povabilo.

Z vsem spoštovanjem

Dr. Vojko Kavčič

 

 

OBISK V DOMU OB SAVINJI CELJE

 

Dne 06. 04. 2018 sem obiskal Dom ob Savinji Celje. Po res zelo prijaznem sprejemu pri direktorici doma, gospe Bojani Mazil Šolinc, ki mi je obsežno predstavila delovanje ustanove, sem posamezne prostore Doma in stanovalce tudi obiskal. Obiskal sem tudi imenovana oskrbovana stanovanja, kjer so me seznanili tudi z delovanjem alarmnega sistema v primeru, ko uporabniki potrebujejo pomoč.

Z direktorico sva skupaj ugotovila, da država mora varčevati, toda na področju zdravstva in socialnega varstva, kamor sodi tudi delovanje tega in takih domov, to tudi v bodoče ne bo mogoče. Naši starejši sodržavljani so Slovenijo soustvarjali, zato je prav, da mi poskrbimo za njihove brezskrbne dni v starosti njihovega življenja.

Ko sem zapuščal Dom sem imel prijeten vtis. Tu res lepo skrbijo za stanovalce, tudi sam bi si želel takega okolja, seveda, ko bo prišel čas za to. Lepa hvala, gospa direktorica za to, da ste mi ta obisk omogočili, danes vem več kot sem vedel pred obiskom vaše ustanove. Taka znanja in spoznanja me bogatijo, zlasti pa so predpogoj za korektno in pošteno odločanje, pri sprejemanju zakonov, v vlogi poslanca Državnega zbora. Vsem zaposlenim želim obilo delovnih uspehov, stanovalcem in stanovalkam pa še mnogo brezskrbnim in zdravih let.

 

dr. Vinko Gorenak, poslanec v Državnem zboru.

Deli to objavo