DOM OB SAVINJI – VARNA TOČKA

DOM OB SAVINJI – VARNA TOČKA

Dom ob Savinji Celje je varna točka za mladostnike in otroke. To nam je v veliko veselje, saj je danes zelo pomembno, da ljudje v stiski vedo, na koga in kam se lahko obrnejo. Ko pride v naš Dom oseba, ki potrebuje pomoč, jo receptorke prijazno sprejmejo in pokličejo koordinatorko. Skupaj poiščemo ustrezno in varno rešitev, ki je najbolj ugodna za posameznika.

VARNA TOČKA ZA MLADOSTNIKE

Varna točka je dostopen javni prostor, kamor se lahko zatečejo otroci in mladostniki, če se počutijo ogrožene ali se znajdejo v  kakršnikoli stiski na mestni ulici (če so se izgubili, jim grozijo sovrstniki ali odrasli, jih kdo zasleduje, izsiljuje, ne morejo priti domov oz. v stik s starši, so bile priče kaznivemu dejanju,…) ali so izpostavljeni različnim vrstam nasilja v okviru družine  ali različnih institucij.

Pomembno je, da otroci in mladostniki vedo, da imajo pravico biti zaščiteni pred vsemi oblikami telesnega in psihičnega nasilja, zlorab, mučenja, ponižujočega ravnanja, zanemarjanja, izkoriščanja,…

Obisk v varni točki je anonimen, zato otrokom ni potrebno povedati, kdo so. Otroku ali mladostniku je potrebno povedati, kako boste ukrepali in dati mu morate vedeti, da ste mu na voljo in da lahko pride, kadarkoli želi.

 

VARNA TOČKA ZA STAREJŠE

Varna točka je javni prostor, kamor se lahko zatečejo starejše osebe, kadar se počutijo ogrožene ali se znajdejo v kakršnikoli stiski (so se izgubili, ne morejo ali ne znajo priti domov, so pozabili kdo so in kje živijo, jih kdo zasleduje, izsiljuje, itd.) ali pa so izpostavljeni različnim vrstam nasilja v okviru družine ali različnih institucij.

 

Pomembno je, da starejši vedo, da imajo pravico do zaščite pred vsemi oblikami ponižujočega ravnanja, zanemarjanja, izkoriščanja, psihičnega nasilja, mučenja.

V mesecu septembru 2016 je Dom ob Savinji Celje v okviru projekta »Živeti z demenco« pridobil naziv »Varnih točk za starejše« v Mestni občini Celje. S posebnimi nalepkami označene ustanove bodo pomoči potrebni starejši našli pomoč ob morebitni stiski. Varne točke za starejše bodo označene z belimi nalepkami (na vhodu) na katerem bo znal »Živeti z demenco« in napis VARNA TOČKA ZA STEREJŠE.

 

Lucija Pangerl

Koordinatorka varnih točk v Domu ob Savinji Celje

Bojana Mazil Šolinc

Direktorica Doma ob Savinji Celje

Deli to objavo