TEDEN PRED VELIKO NOČJO

V torek, 19. marca so se preko interne TV javile direktorica Bojana Mazil Šolinc, socialna delavka Martina Tekavc in delovna terapevtka Lucija Pangerl.

 

Direktorica vse stanovalce, uporabnike Dnevnega centra in zaposlene lepo pozdravi.

Sporoči, da je v našem Domu vse v redu,  gradbene dela potekajo brez zapletov. Začela se je pomlad, zato povabi stanovalce k sprehodom v mestni park, saj je trenutno naš park gradbišče. Pomembno ej druženje in preživljanje prostega časa v družbi.

 

Socialna delavka sporoči, da je v tem tednu veliko govorjenja o pomenu dobrega spanja. Spanje je pomembno za vse generacije, potrebno je poskrbeti za miren in udoben spanec.  Stanovalcem sporoči, da se lahko v socialno službo oglasijo kadarkoli imajo kakšna vprašanja ali dileme.

 

Delovna terapevtka pa stanovalce, stanovalke in zaposlene povabi na velikonočno delavnico izdelovanja butaric in jim predstavi kaj pomeni izraz butarica.

-Izraz butarica predstavlja tudi snop tradicionalnega zelenja, cvetja ali obarvanih lesnih oblancev ter je del slovenske krščanske velikonočne simbolike.

-Butarice ali drugo zelenje, povečini pa oljčne vejice v katoliških cerkvah blagoslavljajo na cvetno nedeljo.

 

  • V Sloveniji ni kraja, kjer na cvetno nedeljo ljudje ne bi nosili k blagoslovu vejic, šopov in snopov spomladanskega zelenja. Ljudje zelenje za blagoslovljene butare na podeželju in v manjših mestih povečini še danes pripravljajo doma. Način izdelave in izbire vrst rastlinja se prenaša iz roda v rod, ta tradicija je ponekod še vedno močno zakoreninjena.

 

  • Cvetna nedelja (tudi cvetnica) je zadnja nedelja pred veliko nočjo, ko krščanski verniki blagoslavljajo v šope ali butare povezano pomladansko zelenje ali oljčne veje, kar je razširjeno po vsej Evropi že od 9. stoletja dalje.

 

  • Cvetna nedelja je uvod v veliki teden, ko se kristjani spominjajo zadnjih dni Jezusovega zemeljskega življenja.

 

Vse skupaj jim zaželijo lepo pomlad in čim več lepih sončnih dni. 

Deli to objavo