SREČA JE EDINA STVAR, KI JO LAHKO DAMO DRUGIM, NE DA BI JO IMELI SAMI!

 

V današnjem javljanju preko domske interne TV so se javili Dijana Glavaš, Mateja Škrinjar in Klemen Preložnik.

 

Dijana Glavaš, namestnica direktorice za področje zdravstvene nege, pove, da se epidemiološka slika oziroma epidemiološke razmere v državi močno slabšajo, da je še toliko bolj pomembno in nujno upoštevanje vseh preventivnih ukrepov. Ti so do sedaj že dobro znani: umivanje in razkuževanje rok, upoštevanje varnostne razdalje pravilno prezračevanje prostorov, nošenje obraznih mask in najpomembnejše, da ob vsakem minimalnem zdravstvenem odklonu to javimo odgovornim osebam.

Stanovalce in stanovalke opozori tudi na hidracijo in pomembnost vnosa tekočine, pomembno je tudi to, da se ne zadržujemo na visokih temperaturah in nismo izpostavljeni žgočemu soncu.

Pomembno je, da pazimo en na drugega in se med seboj spoštujemo.

 

Socialna delavka Mateja Škrinjar pove, da je zjutraj prebrala, da je Celje trenutno najbolj varno mesto, saj gosti gasilsko olimpijado in gasilce iz 20 držav. Ob  besedi najbolj varno, vsak lahko v sebi začuti mir. Mir povežemo z duševnim zdravjem, dobrim počutjem, veseljem, ki je dandanes še tako pomembno. Duševni mir si lahko zagotovimo: S sprehodi v naravi, kolesarjenjem, delom – npr. sodelovanjem pri urejanju okolice sobe, našega doma, razteznimi vajami že v postelji. Pomembno je, da najdemo zanimanje za dogajanje v naši okolici, negovanjem stikov z drugimi, druženjem, ukvarjanjem z zanimivimi stvarmi. Pomemben poudarek je tudi na pravilni in uravnoteženi prehrani in zadostnem spancu. Priporočljivo je reševanje križank, branje knjig.  Negujemo smisel za življenje - duhovno dimenzijo, optimizem, pozitivna čustva. Nismo zavistni in krepimo smisel za humor, pa je vodilo za iskanje duševnega miru.

 

Fizioterapevt Klemen Preložnik vse pozdravi in predstavi dva nova pripomočka, ki jih trenutno v fizioterapije in pri procesu dela v Domu uporabljamo. Prvi pripomoček je ergonomski pripomoček – TURNER, kateri pripomore k lažjemu dvigu in premiku stanovalca iz postelje na voziček in nazaj. Takšen pripomoček upotrabljajo zaposleni v Prvem in Drugem delu Doma.

Drugi aparat, ki ga imamo trenutno na testiranju, pa se imenuje BIOPTRON. Aparat  deluje na principu svetlobne terapije, katera izboljšuje in skrajšuje celjenje ran, lajša bolečine v telesu in pospeši mikrocelično cirkulacijo.

Stanovalce in stanovalke še povabi na današnjo prireditev plesne skupine v domskem parku.

Deli to objavo