SEPTEMBER JE MESEC ALZHEIMERJEVE BOLEZNI

V torek, 19. septembra so stanovalke in stanovalce, obiskovalce Dnevnega centra in vse zaposlene pozdravile vodja računovodstva Sabina Rakuša, socialna delavka Katja Krivec in delovna terapevtka Lucija Pangerl.

Sabina Rakuša je poudarila, da v tem tednu obeležujemo dva pomembna dneva. V četrtek, 21. septembra obeležujemo Dan Alzheimerjeve bolezni in v soboto, 23. septembra Dan slovenskega športa. Obema dnevoma je skupen zdrav življenjski slog in preventivne aktivnosti.

Stanovalce je obvestila, da se v Domu poleg običajnih prehladnih obolenj, ki so značilna za ta čas, pojavljajo tudi prve okužbe s COVID-19. Vse stanovalce in tudi zaposlene zato prosimo, da upoštevajo ukrepe, ki smo jih vsi zelo dobro spoznali v preteklih letih.

Računovodska služba deluje po ustaljenem načinu.  Dosegljive so na običajnih telefonskih številkah: na 510 Rebeka in na 515 Sabina. Z veseljem vam bodo podale kakršnakoli pojasnila. Povedala je še, da se oskrbnine v mesecu septembru v našem domu ne bodo spremenile. O vseh nadaljnjih spremembah bomo sproti pravočasno obvestili.

Socialna delavka Katja je povedala, da je september mesec Alzheimerjeve bolezni, ko po vsem svetu z različnimi dogodki in aktivnostmi povečujemo ozaveščanje o bolezni in si prizadevamo za zmanjšanje stigme, ki še vedno spremlja demenco. Slogan letošnjega svetovnega meseca Alzheimerjeve bolezni, ki ga obeležujemo meseca septembra, je »NIKOLI PREZGODAJ, NIKOLI PREPOZNO!«. Kampanja ozaveščanja je osredotočena na dejavnike tveganja za nastanek demence ter na dejavnosti, ki lahko vplivajo na preprečevanje Alzheimerjeve bolezni in drugih oblik demence. Največji poudarek je na zgodnjem odkrivanju bolezni ter na preventivnih aktivnostih.

21. september je Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni. Ta dan se po celem svetu organizirajo sprehodi, tako imenovani Sprehodi za spomin, kjer gre za srečanje oseb z demenco, svojcev in širše javnosti, ki skupaj opozarjamo na to, da osebe z demenco zaslužijo enakovredno obravnavo v družbi. Tudi naš Dom se že vrsto let pridružuje akciji ozaveščanja in tako se bomo v sredo, 20. septembra skupaj odpravili na Sprehod za spomin. Stanovalci oboleli za demenco, zaposleni, prostovoljci in svojci. S tem želimo širši javnosti približati naraščajoči problem demence, ki postaja čedalje večji problem sodobne družbe.

Delovna terapevtka Lucija je predstavila štiri preprosta pravila za izboljšanje spomina:

1. Telesna aktivnost

2. Nadzorujte stres

3. Uravnotežena in zdrava prehrana

4. Trenirajte možgane.

NIKOLI NI PREZGODAJ IN NIKOLI NI PREPOZNO ZA AKTIVNO IN ZDRAVO ŽIVLJENJE.

Deli to objavo