8. MAREC - DAN ŽENA

Direktorica pozdravi stanovalce in stanovalke, uporabnike Dnevnega centra in zaposlene. Pove, da je bil napovedani obisk ministra za solidarno prihodnost gospoda simona Maljevca v preteklem tednu odpovedan ter da bo vse obvestila o novem, predvidenem terminu obiska. V tem tednu se ne bomo družili na rednih srečanjih po nadstropjih, temveč bomo zaposleni obiskali stanovalce v petek 8. marca na Dan žena.

Sabina Rakuša je stanovalce obvestila, da se bodo z mesecem marcem  cene oskrbe povišale. Gre za redno letno uskladitev, ki je vsako leto meseca marca. Cene oskrbe se bodo povišale za 2,6 % : cena oskrbe I v dvoposteljni sobi se bo povišala iz 23,30 € na 23,90 €, to je za 0,60 € na dan. Navedeno pomeni dvig pri oskrbi I med 20-23 € mesečno, pri oskrbi IV pa med 31-35 €. Pokojnine so se z januarjem uskladile za 8,2 %, s februarjem se še dodatno uskladijo za 0,6 %. Z marcem se je povišal tudi dodatek za pomoč in postrežbo za 4,2 %. V tem tednu bodo stanovalci prejeli položnice za mesec februar, na katerih so še stare cene. Položnice z novimi cenami bodo za mesec marec, ki jih bodo prejeli v začetku meseca aprila.

Stanovalce, ki bi imeli težave s plačevanjem, je povabila, da se oglasijo v socialni službi ali v računovodstvu, kjer jim bomo pomagali z nasvetom.  Računovodska služba deluje po ustaljenem načinu.  Vsak dan med 8.00 in 11.00, ob torkih pa še dodatno med 14.00 in 17.00. Zaposlene so dosegljive telefonskih številkah: na 510 Rebeka in na 515 Sabina.

Katja Krivec je pozdravila prihod pomladi in s tem prvega pomladnega praznika 8. marca, Dneva žena. Praznik ima globoko sporočilo zato mu je namenila nekaj besed. Dan žena (originalno "Dan delovnih žena") je mednarodni praznik žensk, ki ga v približno 100 državah praznujejo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. V začetku so ga praznovali 19. marca, kar je predlagala nemška feministka in socialistka Clara Zetkin.  Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost žensk, tako je že leta 1897 začel izhajati ženski časnik Slovenka, medtem ko je bilo prvo žensko društvo ustanovljeno leto kasneje. Pomembna je letnica 1906, ko je Marija Urbas kot prva Slovenka doktorirala, in sicer iz filozofije na graški univerzi. Ženske dokončno dobijo volilno pravico in s tem pričetek enakopravnosti leta 1945, ko je uzakonjena splošna volilna pravica.  

Tako kot ženske imajo tudi moški svoj praznik. 10. marec, ko obeležujemo dan mučenikov, ki je nekakšna protiutež 8. marcu, ki so ga kot mednarodni dan razglasili Združeni narodi leta 1977. Kljub temu, da ima praznik vseh moških korenine v krščanskem izročilu, praznik danes praznujemo vsi, in čeravno ni tako odmeven kot dan žena, imata oba praznika spolov nekaj podobnosti. Oba sta nastala kot priklon spolu. Tudi moški naj bi bili na ta dan deležni majhne pozornosti nasprotnega spola. Tradicionalno se na dan mučenikov moškim delijo suhe slive, nataknjene na suhe veje s trnjem in klobasa.

V Domu ob Savinji Celje spoštujemo enakost spolov in enake pravice za vse zato bodo v petek 8. marca vsi stanovalci in stanovalke ter zaposleni prejeli v dar rožico. Veselimo se druženja.

Deli to objavo