»TRALALA HOPSASA PUSTNE SMO ŠEME, TRALALA HOPSASA NIČ NISMO LENE«

Na pustni torek, 21.02.2023, so se preko interne TV javili direktorica Bojana Mazil Šolinc, delovna terapevtka Lucija Pangerl in fizioterapevt Klemen Preložnik.

 

Direktorica stanovalce, stanovalke, uporabnike Dnevnega centra in zaposlene lepo pozdravi na prijetno sončno jutro in napove, da bo v Domu veselo. Obiskale nas bodo pustne maske, slišala se bo harmonika. Sporoči še, da imamo v Domu trenutno nekaj okužb z Covid 19, zato je potrebno še vedno upoštevati vse že znane ukrepe.

 

Delovna terapevtka vsem sporoči, da je pust čas, ko se lahko napravimo v pustno šemo, maškaro. Pustni čas je premakljiv in je odvisen od velike noči. Praznovanje pusta sega v predkrščansko dobo, njegovo izročilo so prevzeli že Rimljani, ko so si v predpomladnem času ustvarili veliko praznikov. Beseda PUST, ki jo je poznal že Trubar, je verjetno nastala iz besede »mesopust«, to je iz besed meso in pust, kar pomeni postiti se.

Veseli se, da bomo lahko danes v našem Domu pustno rajanje preselili v jedilnico in po nadstropjih Doma in presenetili stanovalce.

 

Fizioterapevt vse lepo pozdravi, omeni da delo terapije individualno poteka nemoteno v prostorih terapije. Stanovalce povabi, da spremljajo skupinsko terapevtsko vadbo preko TV sprejemnikov in da spremljajo napovednik na vratih jedilnice kdaj poteka vadba v večnamenskem prostoru. Na koncu prikaže še vajo za kolčni sklep, medenični obroč in ledveni predel hrbtenice, ki ga lahko izvajajo stanovalci v ležečem in sedečem položaju.

 

Direktorica na koncu še vse lepo pozdravi in se vidimo na pustovanju.

 

Deli to objavo